Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben onderzoek gedaan naar het functioneren van de fit- en propertoets. Deze toets is vanaf 1 juli 2015 verplicht voor bestuurders en commissarissen van woningcorporaties voorafgaand aan hun (her)benoeming. De onderzoekers vragen zich af of de toets in de huidige vorm op de langere termijn houdbaar is.
Een van de opvallende conclusies is dat respondenten de fit- en propertoets als het minst geschikte instrument beoordelen als het gaat om de versterking van de kwaliteit van bestuur en toezicht bij woningcorporaties. Interne evaluaties, het systeem van visitatie, permanente educatie en de Governancecode zijn betere methoden in de ogen van de kandidaat-bestuurders en -commissarissen.
Los van dit onderzoek heeft SVWN geconstateerd dat de beoordelingen in visitaties op ‘governance’ zijn verbeterd, al voordat de fit- en propertoets werd ingevoerd. Een verklaring hiervoor kan zijn dat bestuurders en commissarissen beter letten op de kwaliteit van governance en hier ook naar handelen, wellicht mede in verband met de vierjaarlijkse visitatie. Zo zijn er voorbeelden bekend dat commissarissen afscheid hebben genomen naar aanleiding van een visitatie. Hiermee wordt het belang van visitatie voor de kwaliteit van governance en bestuur van corporaties – los van andere instrumenten – onderstreept.
Wilt u meer weten over het onderzoek? Zie dan www.rug.nl/rechten/news/archief/2016/onderzoeksrapport-fit-en-proper-toets-woningcorporaties.pdf