Visitatiepilot Waterweg Wonen: visitatie als cement van het netwerk

NIEUWS
22-07-2019

Vol overtuiging nam Waterweg Wonen eind 2018 het besluit om in het kader van de vierjaarlijkse visitatie deel te nemen aan het experiment ‘De kracht van het lokale woonnetwerk’, een initiatief van de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN). Waterweg Wonen en visitatiebureau Pentascope noemden hun pilot ‘Krachten gebundeld’ en gingen samen met hun partners in twee netwerken op zoek naar meer inzicht, begrip en verbetering in het functioneren van henzelf en van het netwerk.

Waterweg Wonen hecht belang aan netwerkvisitatie vanuit de visie dat zij niet in haar eentje voor woongeluk kan zorgen. De opgaven waarvoor Waterweg Wonen staat vragen steeds nadrukkelijker om samenwerking met anderen, over de grenzen van domeinen en disciplines heen. Met de talenten van onze collega’s, klanten, buurtgenoten en samenwerkingspartners wil Waterweg Wonen komen tot de best denkbare (woon)oplossingen. En wordt een extra stapje gezet voor wie dat nodig heeft.

De opbrengsten van de visitatiepilot zijn de (grote) moeite meer dan waard: voor Waterweg Wonen, voor (hun partners in) twee maatschappelijke netwerken én voor de methodiek van visitatie.

Een heuse netwerkvisitatie

Samen met Pentascope heeft Waterweg Wonen een netwerkvisitatie avant la lettre gerealiseerd. Op de thema’s ‘vroegsignalering, schuldhulpverlening en huisuitzetting’ en rondom de casus ‘Overlast’ voerden corporatie en partners intensieve netwerkgesprekken. Het waren gesprekken met opbrengsten en impact. Zo is de visitatie aangegrepen als (legitieme) gelegenheid bij uitstek om te reflecteren en het goede gesprek te voeren over gezamenlijke maatschappelijke thema’s en over de samenwerking tussen partijen in genoemde netwerken. Dat heeft geleid tot een beter inzicht in het gezamenlijk functioneren en in verbetermogelijkheden, maar ook tot een groter wederzijds begrip voor de doelen, drijfveren, belangen en contexten van elkaar. Voorbeelden van belangrijke inzichten zijn de rol van de ‘mensfactor’, het ‘mandaat’ van deelnemers, de uiteenlopende belangen die organisaties hebben en de regierol. En er is directe impact van de visitatiepilot: zoals in een andere wijze van benaderen en uitnodigen door Waterweg Wonen van bewoners en belanghebbenden bij een situatie  die zich kort na de netwerkvisitatie voordeed. Met de pilot is ook de basis gelegd voor vervolggesprekken over een gezamenlijke maatschappelijke agenda en uitvoering daarvan in Vlaardingen

Bouwstenen voor een werkende visitatieaanpak

De pilot ‘netwerkvisitatie’ laat zien waar het verschil wordt gemaakt ten opzichte van een ‘traditionele’ visitatie. Werkzame bestanddelen zijn onder meer:

  • (inter)actieve dialoogvormen
  • het betrekken van ‘de uitvoeringspraktijk’  en directe belanghebbenden naast die van bestuurders en officiële belanghouders
  • concrete thematiek en casuïstiek om het netwerk te identificeren en gesprekken te voeren
  • een onafhankelijke commissie die het gesprek begeleidt én objectiverende observaties doet.

Essentiële voorwaarde voor een goede werkende netwerkvisitatie is in elk geval de intrinsieke motivatie en bereidheid van corporatie en partners om hierin samen op te trekken en daar de nodige tijd en moeite in te stoppen.

Dromen over visitatie in de toekomst

In de dromen van Waterweg Wonen over visitatie komt ‘het netwerk’ altijd voor. Visitatie zonder een reflectie op belangrijke lokale netwerken is in de toekomst ondenkbaar. Sterker nog, zo droomt directeur-bestuurder Marieke Kolsteeg: “de visitatie van de toekomst is wat mij betreft een goed gesprek met en over het netwerk. Visitatie ingericht als goed gesprek vormt het cement van een krachtig netwerk!”. Peter Heerens, projectleider van de visitatie, vult aan “en als in visitatie dan ook naar de gezamenlijke maatschappelijke agenda en prestaties van het lokale netwerk wordt gekeken komt mijn droom van sturen op maatschappelijk rendement alsnog uit”.

Vervolg

De pilot van Waterweg Wonen en Pentascope maakt onderdeel uit van het visitatie-experiment ‘De kracht van het lokale woonnetwerk’. De inzichten uit deze pilot en de acht andere worden eind 2019 bijeengebracht in een totaalrapportage van het experiment en betrokken bij de ontwikkeling van visitatie.

Meer informatie over de experimenten is te vinden op https://www.visitaties.nl/experimenten.

Het rapport van de visitatie van Waterweg Wonen is, samen met de bestuurlijke én maatschappelijke reactie te vinden op: de websites van Waterweg Wonen en SVWN.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Waterweg Wonen
Peter Heerens
Tel 010-2488888
e-mail peter.heerens@waterwegwonen.nl

Pentascope
Germa Reivers
Tel 06-20019340
e-mail Germa.Reivers@pentascope.nl

Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland (SVWN)
Jos Koffijberg (Jos.Koffijberg@visitaties.nl) of Paul Doevendans (Paul.Doevendans@visitaties.nl)
(030) 7210780


Vraag het Claudia

Vraag versturen